- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Kvalitná zrnková káva: Je viac ako len nápoj na chvíle odpočinku

Keď si chcete užiť si pár minút ničnerobenia, je pre túto chvíľu tým správnym nápojom kvalitná zrnková káva. Jej jedinečná horkastá chuť lahodí chuťovým pohárikom. Je preto škoda ju vypiť naraz. Určite by ste si ju mali vychutnávať po malých dúškoch, nechať ju jemne pováľať po jazyku a až potom prehltnúť. Máte radšej robustu alebo arabiku?

Pôvod kávy

Kvalitná zrnková káva sa spravidla spája s arabským svetom, ktorý je považovaný za jej pravlasť. Pravda je však taká, že kávovník divoko rástol v africkej Etiópii a odtiaľ bol bojovníkov prevezený do Jemenu. Stalo sa to v časoch 13. až 14. storočia. Napriek tomu je Arábia považovaná za kolísku pitia kávy, a ešte pred viac ako stopäťdesiatimi rokmi mal Arabský polostrov dokonca monopol v pestovaní kávovníka.

Kde sa káva pestuje?

V súčasnej dobe sa kávovníky pestujú prakticky po celom svete tam, kde sa im dobre darí. A tak je možné piť kvalitnú zrnkovú kávu z Vietnamu, Brazílie, Kolumbie, Peru, Guatemaly, Mexika či Indonézie. Z kávy sa stala druhá najpredávanejšia komodita na svete. Niet divu, keď sa denne celosvetovo vypije vyše dve miliardy šálok kávy.

Robusta alebo arabica?

K najčastejšie pestovaným kávovníkom patria odrody arabica a robusta, pričom arabica má na svetovej produkcii podiel asi 60 percent a na robuste zostal zvyšok. Arabica miluje vyššiu nadmorskú výšku a sopečnú pôdu. Káva z nej má nižší obsah kofeínu a jej chuť je jemnejšia. Naproti tomu robusta je zemitejšia chuť s vyšším obsahom kofeínu. Na pestovanie je menej náročná ako arabica a vyhovuje jej stále počasie s vyššími teplotami.

Na otázku, či si dať arabiku alebo robustu, je ľahká odpoveď. Chce to vyskúšať, ktorá kvalitná zrnková káva vám bude lepšie chutiť. Našťastie je ponuka v obchodoch aj v súkromných pražiarňach veľmi bohatá, takže je z čoho vyberať. Rozhodne sa oplatí pri kúpe kávy dať prednosť kvalite.

Patríte medzi priaznivcov pitia čiernej kávy?

Related Posts

Comments

PR článek

Nejnovější články

Reklama

Môže byť mzdová agenda jednoduchšia? Ale určite! Využite mzdový softvér Mzdy Komplet od Vemy.