Kam sa oplatí investovať?

Do čoho sa oplatí investovať?

Investície sú spoločenskou témou už odnepamäti. Napodiv sa s postupom doby nezmenili komodity, do ktorých je investované, toľko, ako by sme možno očakávali. Dôvod je prostý – investície sa musia z dlhodobého hľadiska vyplatiť. Preto je dôležité nájsť takú komoditu, ktorej cena je viac-menej konzistentná, s aspoň miernym rastom.

Investície
Čo je to investícia z ekonomického hľadiska? Investíciou je označovaná tá časť príjmu, ktorá je vložená do kapitálu. Inými slovami do dlhodobých statkov, ktoré neprináša okamžitý zárobok, ale umožní zvýšenie ich produkcie v budúcnosti. Subjekty teda investujú, pretože hľadajú spôsob, ako využiť svoje v súčasnosti nepotrebné úspory, za účelom peňažného či nepeňažného výnosu. Z užšieho pohľadu sa jedná o väčšie jednorazové či krátkodobé výdavky, pri ktorých sa očakáva budúca premena na príjmy či výnosy trvajúce viac ako jeden rok.

Investície

Definíciu už poznáme. Avšak do čoho sa v súčasnej dobe oplatí investovať? Bohužiaľ nie je príliš odvetvie, u ktorých by bola garantovaná premena na zisk. Vzhľadom na udržiavanie hodnoty koruny na nereálnej výške Českou národnou bankou, možno len ťažko odporučiť investíciu, ktorá by presahovala obdobie niekoľkých týždňov či mesiacov, maximálne jeden rok. A ak už dlhodobejšie, potom v cudzej mene – skúsiť môžete napríklad v dolároch nakúpiť americké dlhopisy so splatnosťou 10 rokov a 2-percentným výnosom.

Inak sa však pohybujeme na tenkom ľade a nikto poriadne nevie, akým smerom sa bude trh v najbližšom čase uberať. Relatívne bezpečnou investíciou je nákup virtuálnej meny Bitcoin, ktorá sa neustále dvíha a nezdá sa, že by jej rast mal poľaviť. Skúsiť môžete aj akcie ČEZu, z ktorých pozerajú vysoké dividendy, prípadne niektoré ťažobné spoločnosti.

Avšak investícia do čohokoľvek je v dnešnej dobe značne riziková. Preto svoju voľbu veľmi dobre zvážte, alebo o svoje financie môžete veľmi rýchlo prísť.

Related Posts

Comments

Exit mobile version