Investičná spoločnosť

Akcie sú jedným z najznámejších a najčastejšie skloňovaných ekonomických pojmov. My si preto vysvetlíme, o čo presne ide. Nemalá časť z nás si totiž v prípade akcií nie je tak celkom „istá v kramflekoch“. Pritom ide o relatívne jednoduchý pojem. Až samotné obchodovanie s akciami je o niečo zložitejšie a ani odborníci v tomto prípade nie sú za jedno. O tom však hovoriť tak úplne nebudeme, dnes radšej zostaneme v teoretickej rovine.

Akciová spoločnosť

Akciová spoločnosť je tá, ktorá svoju hodnotu rozdelila medzi akcionárov. Každý z nich vlastní teda jednu alebo viac (spravidla viac, až tisíce) cenných papierov, ktoré dokazujú, že do tejto konkrétnej spoločnosti vložili určitý kapitál (jednoducho povedané, kúpili si akciu). Všetci akcionári sú naraz spolumajiteľmi tejto firmy. Pokiaľ ide o firmu, ktorá sa obchoduje na burze, potom si môže jej akcie kúpiť de ​​facto každý investor. Záleží na tom, ako subjektívne vyhodnotí potenciál týchto akcií.

Akcie Akcie

Pokiaľ dôveruje tomu, že sa ich cena zdvihne, potom je pre neho výhodné nakúpiť akcie včas, počkať na zvýšenie ceny a výhodne ich opäť predať. Riziko samozrejme spočíva v tom, že nikto nedokáže presne povedať, či bude cena akcií skutočne stúpať. Nečakané okolnosti môžu viesť k náhlym prepadom hodnoty a investori potom prekonajú.

Akcie však netreba predávať vôbec, už ich samotné vlastníctvo totiž znamená značné výhody. Majitelia akcií majú rôzne práva. Predovšetkým sa môžu zúčastniť valného zhromaždenia akciovej spoločnosti, čo de facto znamená, že sú oprávnení spolurozhodovať o osude tejto firmy (participujú totiž na dôležitých rozhodnutiach, ktoré ovplyvňujú jej ďalší vývoj). Okrem toho získava časť zisku spoločnosti, tá totiž svojim akcionárom v pravidelných intervaloch vypláca za každú akciu určitú odmenu (dividendu).
Hodnota dividendy sa rôzne mení, podľa toho, ako si spoločnosť viedla v príslušnom fiškálnom období. Ak bola úspešná, môže sa radovať aj akcionár, ktorá získa vyššiu dividendu.

Related Posts

Comments

Exit mobile version